Egy szekrényen bukhatott le az óriási újpesti focicsalási ügy

Nem vagyok olyan öreg, hogy nyugodt szívvel mondhassan, a belga Roderick Duchatelet lehúzása minden idők legpofátlanabb és legdurvább magyar focicsalása, de az tuti, hogy én még hasonlót sem hallottam. Nagyon leegyszerűsítve az volt a lényeg, hogy amikor 2011-ben világos lett, hogy az újpesti fociklub érkező új, belga tulaja egy olyan balfasz nyugat-európai, aki tényleg ki akar fizetni minden tartozást, egy rakás játékos meglévő szerződését kicserélték olyan hamisítottakra, amikben sokkal nagyobb összegek szerepeltek. Mármint ezt állítja Duchatelet, így tudják a klubban dolgozók, a törzsszurkolók és a jólértesült bennfentesek. A pletykák szerint csak ezzel a módszerrel összesen többszáz millió forintra vették le a dolgokról később értesülő, és azóta érthető módon halál ideges belgát. Egy focibizniszben dolgozó, szintén külföldi üzletember azt mesélte nekem, hogy amikor jó egy éve találkozott a palira vett Duchatelet-val, az Újpest-tulajdonos valósággal tombolt, és óva intette bármilyen magyarországi futballbefektetéstől. 

Miután megbizonyosodott arról, hogy átverték, Duchatelet 2012. februárjának végén hirtelen kirúgta a klub addig menedzsmentjét.

Advertisement

A témáról sokáig nem esett túl sok szó a magyar sajtóban, aztán 2012 nyarán azt már mindenki megírta, hogy Duchatelet szurkolói fórumokon kipakolt, hogy az előző tulaj, Tolnai Sándor csúnyán átverte és illegális ügynöki jutalékokat is emlegetett. Tolnai válaszközleményben tagadta, hogy bármi rosszat tette volna, de akkor még nem igazán lehetett érteni, hogy konkrétan mi is volt az az átverés. Vagyis az átlagolvasónak nem, de aki rendszeresen nézte az egyik szurkolói csoport által üzemeltetett, most éppen renoválás alatt álló 1885.hu-t, az mindent megtudhatott, oda ugyanis egyszer csak felpakolták az össze kamuszerződést, amiket egy hétvégén keresztül végig lehetett olvasni, aztán eltűntek a weboldalról. Beszéltem olyan szurkolóval, aki éppen a klub shopjában járt, amikor valaki megmutatta neki, hogy idenézz, kirakták a kamuszerződéseket. Én eddig nem tudtam cache-elt változatot sem kibányászni, de megvesznék érte. Ha valakinek megvan lementve, boldoggá tenne, ha elküldené. 

Tolnai Sándor a klub 2011. őszi eladása előtt pár hónappal egyébként éppen okirathamisítás és kamu számlák miatt egy hétig előzetesben ült. Abban az esetben amúgy nem fociról, hanem egy hévizi szálloda eladásáról volt szó. 

Advertisement

A lehúzási ügy érthető formában azért jelent meg a magyar sajtóban, mert a belga tulaj a napokban borzasztóan berágott egy játékosára, akik szerinte ugye rondán átverte, majd miután levette több, mint 50 millió forintra, most még munkaügyi pert is indított a szerződése felbontása miatt. Duchatelet az ügyről írt hosszú kirohanását február 4.-én kiposztolta a klub weboldalára, ami után már a Nemzeti Sport is egész rendesen kezdett foglalkozni az üggyel. Nem kellett mágusnak lenni, hogy az ember kitalálja, Rajczy Péter, a pályán szuperköcsög csatár akasztotta ki a belgát. Szegény Duchatelet azt hitte, hogy ha segít neki új csapatot keresni, akkor a történtek után legalább felbonthatja egyoldalúan az alattomos szabálytalanságairól híres csatár szerződését. Hát nem. 

Duchatelet felháborodása Tolnai mellett két menedzserre, Hrutka Jánosra és Vörösbaranyi Józsefre zúdul. 

Advertisement

A sztori egyre klasszabb, mert Tolnai most bejelentette, hogy becsületsértésért beperelte a belgát.  A Cink úgy tudja, hogy Duchateletnek megvan egy csomó, szerinte perdöntő szerződés, így jogi győzelemben reménykedik, miután több, mint 40 pert indított és büntetőfeljelentést is tett. Nekem azt mesélték, hogy a papírokat a klubházban, egy lezárt szekrényben találta meg. Izgalmas vonal az ügyben az MLSZ-szál, a futballszövetségben ugyanis meg kell lenni minden szerződésnek, és nem tűnik földtől elrugaszkodott feltételezésnek, hogy ha tényleg volt világra szóló csalás, akkor valakinek minimum szemet kellett húnynia az MLSZ-székházban. Lehet, hogy ezért hallgat olyan következetesen a szövetség a botrány kitörése óta. 

Az egészen biztos, hogy ez önmagában nem kirívóan durva ügy a magyar focibiznisz történetében, hiszen még nekem is, akinek semmi köze az egészhez, van olyan barátom, aki strómanként egy NB1-es klub tulajdonosa volt egy ideig. Úgy, hogy saját bevallása szerint soha  egy valódi fillért nem fizettek ki sem vételárként, sem a járékosoknak. Sajnos hiába kérdezgettem tőle akkoriban, hogy igazából mi az okosság egy vidéki kiscsapat tulajdonlásában. De okosságnak kell lennie, hiszen el sem tudok képzelni olyan legális okot, amiért egy angol befektető, John Marshall a nézőmentes Vác után most a szurkolók, hazai pálya és bármi nélküli Eger csapatát is megvette. Az a Marshall, akinek Vácott kezdetben maga Berki "Bentleyvel Löktem Föl a Motorost" Krisztián, a Világ Leggyanúsabb Embere volt a képviselője.

Advertisement

Szóval ez a mostani újpesti buli nyilván nem számít extrém esetnek, ami mégis azzá avathatja, hogy az egyik szereplő egy, a jelek szerint más szabályok szerint játszó európai.

Vélemény, hozzászólás?