​Én még sose sírtam elméleti fizikuson, most te is fogsz!

Illustration for article titled ​Én még sose sírtam elméleti fizikuson, most te is fogsz!

Ilyen szép jelenet nincs is, főleg nem videóra felvéve. A legendás fizikusnak egy kollégája kamerák előtt árulta el, hogy bizonyítékot találtak a gravitációs hullámokra, vagyis az Univerzum úgy tágul, ahogy ő elméletben megjósolta.

Csodálatos és rendkívül megható pillanatot rögzítettek a kaliforniai Stanford Egyetem kamerái: Chao-Lin Kuo professzor bekopog a mit sem sejtő Andrei Dmitriyevich Linde professzorhoz, és közli az idős tudóssal, hogy megtalálták a bizonyítékot arra, amin egész életében dolgozott, a táguló Univerzum elméletére.

Advertisement

Ha nem hallottál volna róla, hétfőn hihetlenül fontos tudományos felfedezést jelentettek be, talán az utóbbi évtizedek legfontosabbikát. Eszerint megtalálták az Einstein által is megjósolt gravitációs hullámok nyomait a kozmikus háttérsugárzásban. Ezek a hullámok Einstein teóriája, illetve a később kidolgozott ősrobbanás-elméletek szerint a robbanás után töredékmásodpercekben keletkeznek és rengeteget elárulhatnak az Univerzum létrejöttéről. Ennek a tágulóvilágegyetem-elméletnek volt az egyik elméleti kidolgozója Linde, aki ezen a videón szembesül azzal, hogy igaza volt és megérte dolgoznia egész életében.

Külön bónusz, hogy Linde pont úgy beszél angolul, mint a gyerekkorom kedvenc sci-fijeiben a furcsa, de zseniális orosz tudósok, azok, akik a végén megoldják a rejtélyt.

Advertisement

A professzornál csak a szintén fizikus felesége aranyosabb, elnézést, most megint kijött belőlem a néni, elmegyek könnyezni kicsit.

(via sploid)

Vélemény, hozzászólás?