Marek Bertramék féltik a választások tisztaságát

Illustration for article titled Marek Bertramék féltik a választások tisztaságát

Hermann György, Deák Dániel MCP-s képviselőjelölt volt kampányfőnöke és az Átlátszónak kitálaló Marek Bertram olyan sajtóközleményt adtak ki, amelyben az ajánlások tisztaságát is megkérdőjelezik. Olyan aktivistákat és pártmunkásokat keresnek, akik szintén szemtanúi voltak az ajánlóívek másolásának.

Advertisement

A közleményben azokat is elítélik, akik tegnap a másolt íveket először a Kormányváltókhoz, és nem a sajtóhoz vagy a rendőrséghez juttatták el.

Ezt írják:

Mi, Hermann György és Marek Bertram, felszólítjuk a Nemzeti Választási Bizottságot, hogy kezdje meg a vizsgálatot az országgyűlési választások jelöltállítási időszakában elkövetett visszaélésekkel kapcsolatban. Egyúttal felszólítjuk a mindenkori kormányt, hogy tegye átláthatóbbá és ellenőrizhetőbbé az ajánlási rendszert, valamint módosítsa úgy a kampányfinanszírozásra vonatkozó jogszabályokat, hogy az ne tegyen érdekeltté senkit abban, hogy érdemi munka nélkül részt vegyen a választásokban.

Ugyanakkor, sajnálattal vettük tudomásul, hogy egyesek a választási csalással kapcsolatos bizonyítékok birtokában nem a hatóságokhoz fordultak, hanem egy pártnak juttatták el azt. Ezzel egy fontos társadalmi kérdésből csináltak politikai ügyet, amelyet mi elítélünk.

Felhívjuk azok figyelmét, akik hasonló visszaéléseket tapasztaltak, hogy feltétlenül forduljanak a hatóságokhoz, vagy amennyiben tartanak az ezzel kapcsolatos következményektől, forduljanak hozzánk bizalommal a tisztavalasztast@gmail.com címen. Ellenkező esetben fennáll a veszélye, hogy a visszaélésben érdekelt felek elkerülik jogos büntetésüket, helyettük más keveredik gyanúba.

Advertisement

Még Facebook oldalt is indítottak, így két héttel a választások előtt. Hermann Györggyel szerdán beszélgettünk, de este ő és az őt megvádoló Horváth Aladár Kálmán Olgánál is járt.

Vélemény, hozzászólás?