Hazudott-e Pintér a katasztrófahelyzetről? Igen

A Ténytár blog szerint igen, sőt egyenesen akkorát, hogy Pinokkió-díjat kapott érte tőlük. A dolog alapja, hogy Pintér Sándor belügyminiszter az MTI szerint vasárnapi tájékoztatóján azt mondta, a rendőrség csütörtök délután 14 óra 30 perckor lezárta az M1-es és az M7-es utat, és "14 óra 54 perckor katasztrófahelyzet kihirdetésre került". Csakhogy sehol semmi nyoma annak, hogy Pintér ilyet tett volna. Annak viszont van, hogy egy nappal később, pénteken, tényleg riadót hirdetett a katasztrófahelyzet miatt.

A Ténytár blog nem szúrta ki, mi viszont igen, hogy az MTI-ben 15.-én, pénteken 16 óra 10-kor a következő bevezetővel kezdődő hír jelent meg:

A havazás és a viharos erejű szél miatt az országban kialakult helyezet miatt Pintér Sándor belügyminiszter még csütörtök délután riadót rendelt el a rendőrségnél, a katasztrófavédelemnél és a mentőket is bevonták a tevékenységbe, de ez nem jelenti azt, hogy a tárcavezető veszélyhelyzetet hirdetett volna ki – magyarázta el az erre vonatkozó félreértések elkerülése érdekében a belügyminiszter főtanácsadója az MTI-nek pénteken.

Advertisement

Ehhez képest vasárnap már pont az ellenkezőjéről beszélt a belügyminiszter.

Ja, és még egy tuti füllentés, amit nem szúrt ki a Ténytár. Pintér vasárnapi mondatának első fele az, az autópályák 14:30-as lezárásáról. Ezt egész egyszerűen nem is értem, hogy mondhatta, annyira nem igaz, ráadásul sokezer tanú is van rá. Én magam csütörtökön három óra tájban, de inkább három után indultam el az M1-esen Ausztria felé. (Itt az élménybeszámolóm.) Nemhogy nem volt lezárva az autópálya, hanem kifejezetten élénk volt rajta a forgalom. De az egy dolog, hogy az akkor még relatíve kevéssé havas fővárosközeli szakaszon nem volt lezárva, de miután két ponton is állva rostokoltunk Tata közelében, majd hat óra tájban lehajtottunk a pályáról, még akkor is simán felengedtek bárkit. Cssak jóval később, hazaúton, este fél nyolc táján tapasztaltuk, hogy az 1-es úttól az M1-esre vezető bekötőutakon rendőrsök fordítják vissza az autósokat.

Vélemény, hozzászólás?