Hogyan beszélt volna Kövér László a bakonyi indiánról?

Illustration for article titled Hogyan beszélt volna Kövér László a bakonyi indiánról?

A kedd délelőtt legígéretesebb eseményének ígérkezett, hogy az OSZK nyolcadik emeletére szervezett egynapos Cseh Tamás-kiállítást az Országgyűlés elnöke, Kövér László nyitotta volna meg. Mit mond majd az ország nem egészen három éve elhunyt zenészindiánjának 70. születésnapján? Hogyan fog majd párhuzamot vonni a hazánkat érő külföldi támadások és a Nyugati pályaudvar dalszövegei között? Vajon idézett volna az Antoine és Désiréből? A bajsza alatt eldörmögte volna a Pénzügyeseket és csak annyit mondott volna: elmúlt húsz év? Nem tudjuk meg, mert Kövér László betegségre hivatkozva lemondta a megjelenést.

Advertisement

Az Országos Széchenyi Könyvtár egy napra rendezte be a nyolcadik emeleti termét Cseh Tamás emlékére, tulajdonképpen a frissen bejegyzett Cseh Tamás Archívum tárgyaival, amik között vannak gyerekkori akvarellek, koncertet hirdető poszterek, lemezborítók, rengeteg koncertfelvétel, egy indián tipi és egy doboz Plovdiv cigivel díszített asztal mellette fogassal, amiből az utóbbi különösen rossz ötlet volt, amikor a ruhatár sorát kivárni képtelen újságírók sorra próbálták felrakni rá a kabátjukat. Még szerencse, hogy az OSZK állított fegyveres őrt mellé.

Illustration for article titled Hogyan beszélt volna Kövér László a bakonyi indiánról?

Advertisement

Kövér László híján minden ment tovább, ahogy egy kiállításmegnyitón szokott, szerencsére anélkül, hogy bárki kimondta volna a "kontextus" és "posztmodern csavar" kifejezéseket. Dr. Zumbok Ferenc kormánybiztos az archívumról beszélt, Jankovics Marcell arról, hogy Cseh Tamás képzőművésznek is zseniális lett volna és ennek az illusztrálására felolvasott egy hosszú szöveget a vízöntőkről, Bereményi Géza pedig megígérte hogy anekdotázni is fog és anekdotázott is. Cseh Tamás egyszer megvádolta azzal, hogy ő egy gyáva ember, mert még egy kocsmában sem képes hangosan kimondania azokat a gondolatokat, amiket a dalaiban megír. Bereményi azzal vágott vissza, hogy az énekes pedig tudatlan, amiért csak 2-3 év múlva képes felfogni a dalszövegeket. Abban maradtak, hogy Cseh Tamás dalai gyáva és tudatlan emberek dalai.

A Cseh Tamás arcai – Keresztül az életben kiállítás egészen 22 óráig tart, este hatig ritka filmfelvételeket vetítenek, 18 órától Másik János koncertet ad, aztán pedig késő estig folytatódnak a filmvetítések. A kiállítás ingyenes napijeggyel látogatható.

Vélemény, hozzászólás?