Hujber Ferenc egy mágikus henger, aki csalta a diplomáját

Illustration for article titled Hujber Ferenc egy mágikus henger, aki csalta a diplomáját

Tegnap jelent meg a Life.hu-n ez az interjú Hujber Ferenccel, ha jól értem azért, mert éppen válik a feleségétől, vagy talán nem is válik, ez annyira tisztán nem derül ki. Az viszont igen, hogy Hujber Ferencnek egyszerre van idegösszeomlása, őszinteségi rohama és szófosása és simán képes úgy pörgetni a mondanivalóját, hogy abba szerinte tökéletesen belepasszoljon a diplomalopása is.

Advertisement

Én tényleg nem értem. Most válik Cynthiától? Megcsalta, azért válik? Meg akarta csalni? Nem akart gyereket nevelni, azért válik? Hujber egyenes válaszok helyett olyan jó érzékkel bulshittel, hogy inkább elmondja, vett magának egy bizonyítványt az egyetem miatt, mint hogy bevallja a félrekúrást. Ezek a legjobb mondatok az interjúból.

Hujber Ferenc a monogámiáról

Azt mondtam magamban: ha igaz lenne az, hogy nekem egyetlen embert kell testileg szeretnem életem végéig, az olyan, mintha kizárólag egyfajta ételt ennék egész életemben. Abból próbálnám megérteni az összes ízt, a vitaminokat, a különféle diétákat, a betegségeket – mindent. Ez lehetetlen. Úgy érzem, hogy az én testem és lelkem kisajátítása olyan durva beavatkozás, amit csak egy esetben tudnék elfogadni: ha én meghalok, azonnal öljék meg a másikat is.

Advertisement

Hujber Ferenc arról, hogy mi is az ember tulajdonképpen

Azt hiszem, megtaláltam a modellt: a mágikus hengert. Tudod, amire rátapad a szösz. Ezt az eszközt képzeld el labdaként. Fogd fel úgy, hogy ilyen mágikus gömbként jövünk a világra, amelyre a születés pillanatában máris ráragad valami azzal, ahová megérkezik.

Advertisement

Hujber Ferenc arról, miért nem szabad egzisztenciát biztosítani a gyerekének

A saját példámból tudom. Mi '74-esek olyan sokan voltunk, hogy a szüleim protekció nélkül csak szakmunkásképzőbe írathattak be engem. Nincs érettségim. Vennem kellett egy bizonyítványt, hogy felvételizhessek a színművészeti főiskolára. Ilyen tekintetben a diplomám érvénytelen.

Advertisement

Hujber Ferenc arról, hogy most válik-e vagy sem

Igen. Elválunk, de nem válunk szét.

Hujber Ferenc a Tízparancsolatról

Szerintem lehetetlen betartani a tízparancsolatot. Ne ölj! – és mit tesz az, aki megöli a gyereke álmait? Ne lopj! – hányan töltenek le illegális tartalmakat a netről? Ne paráználkodj! – vajon hányan gondolnak másra szex közben, mint akivel együtt vannak? Ezek a parancsok arra a kétezer évre szóltak, amikor az emberiség az egyik legsötétebb korszakát élte, de akkor is rengeteg bűnt követtek el a "szeretet nevében", amit Jézus sosem engedett volna.

Advertisement

Hujber Ferenc a skatulyázásról

Én lehántottam magamról a címkéket: a családét, a szülőét, mindent, amit a társadalom rám ragasztott. Tökéletesen kiléptem a mátrixból. Innentől kezdve, ha leírják rólam, hogy színész vagyok, még azt is visszautasítom. Épp most színészettel foglalkozom, de érdekel még százmillió más dolog is, ami ugyanúgy meghatározza az életemet, mint a színészet.

Advertisement

Hujber Ferenc arról, hogy megkívánt-e más nőt

Emberekben gondolkodom. Lényekben és találkozásokban. Bevallom, én azért szenvedek borzasztóan ebben a háromdimenziós világban, mert egyszerre vagyok nő, férfi, állat, isten, minden. Bennem nagyon sok nő van, akármennyire maszkulinnak nézek ki. Értem a női misztériumot is. Tudom, milyen érzés világra hozni egy gyereket, mert volt olyan életem, amiben szültem, és az a tapasztalat is bennem van.

Advertisement

Hujber Ferenc legjobb hasonlata

Lehet köpködni, ki fogom bírni, de ha a jéghegyet kiemeled a vízből, az onnantól üveghegy. Most már csak mosolyogva hátra dőlök, és nézem, hány ember Titanicja fut zátonyra a saját jéghegyén.

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?