Jorge Maria Bergoglio a pápa, Messi ezt is elintézte (updatelve)

Illustration for article titled Jorge Maria Bergoglio a pápa, Messi ezt is elintézte (updatelve)

Argentin pápát választottak, a 77 éves Jorge Maria Bergogliot. Meg nem erősített pletykák szerint Ratzinger bíboros pápává választásakor az utolsó körig versenyben volt, majd ő maga kérte könnyek között a bíborostársait, hogy a német vetélytársra szavazzanak. Bergoglio ördögi dolognak tartja a homoszexuálisok házasságát, így, ha nem lett volna pápa, magyar parlamenti képviselőnek is jöhetett volna.

Advertisement

Bergoglio, mint az a nevéből is látszik, olasz bevándorlók gyermeke.

A bíborosok ügyesn taktikáztak, mert sikerült nem európai, ugyanakkor mégis európai, és habfehér pápát találniuk. Hiába volt a jelszó, hasonlóan a magyar focihoz, a fiatalítás, ez nem sikerült.

Advertisement

Bergoglio a koránál azért fiatalabbnak kinéző, szemüveges fickó, az erkélyre visszafogott arckifejezéssel érkezett, majd egy nagy jóestéttel köszöntötte a tömeget. Ő az első jezsuita pápa, amellett, hogy az első latin-amerikai, de Jézusnak nem nevezhette magát, ezért ő lett I. Ferenc, bár a ferencesek és a jezsuiták hagyományos inkább faséban vannak egymással.

I. Ferenc kinézetre Rudy Guiliani, volt New Yok-i polgármester hasonmása. Kedves hangja van, és nagy szerencse, hogy laza szűzbeszédet tud mondani, mert nem csak makog olaszul.

Advertisement

Szerkesztőségi törpe politológusunk szerint nem kell különösebb jelentőséget tulajdonítani annak, hogy Orbán helyett Ferenc lett a pápa. A politológust ennek kifejtése után bezártuk a kalickájába.

Az új pápa, jó estét, jó pihenést!-tel köszönt el, majd elhagyta a balkont.

Vélemény, hozzászólás?