Köcsögmentesítenek és romákat riogatnak Cserdin

Illustration for article titled Köcsögmentesítenek és romákat riogatnak Cserdin

Direkt nevezte a képen látható Bogdán László, a Baranya megyei Cserdi polgármestere "köcsögmentesítésnek", azt ami egyébként egy kiadós riogatás, hogy elrettentsék a kábé 400 fős település roma lakosságát a börtöntől. Tudjátok, ahol köcsög lesz az ember.

Advertisement

Elképzelem a múlt pénteki rendezvényt a faluházban, ahol Milos Forman-i hangulatban feláll a pódiumra a polgármester, bejelenti, hogy ezennel elkezdődik a köcsögtelenítés, majd átadja a szót Kertész János nyugalmazott rendőrezredesnek, aki feltűri az ingujját és neki is lát a dolognak azzal, hogy elkezd hangosan kiabálni. A bama.hu beszámolója alapján legalábbis az egész tűnik egy ördögűzésbe oltott Andy Kaufman-performansznak, és ezennel ki is fogytam a hasonlatokból meg az írói képekből, a bama.hu beszámolója mindennél beszédesebb:

A termet megtöltő fiatalok – jellemzően romák – tágra nyílt szemekkel hallgatták a polgármestert, majd amikor Kertész János nyugalmazott rendőr ezredes arra kérte őket, válaszoljanak közösen a feltett kérdéseire, még inkább meghökkentek, de azért csak úgy zengett a faluház:

– Szabadság vagy börtön? – kérdezte az ezredes.

– Szabadság!

– Bűn vagy erkölcs?

– Erkölcs!

– Köcsög vagy család?

– Család!

Kertész János elmondta a bama.hu-nak, hogy az előadássorozat igazából egyfajta sokkterápia, ahol "szembesítik a romákat a diagnózissal, „felírják a receptet”, azután következhet a terápia, a gyógyulás." Majd azt is hozzátette, hogy nem az ítélet az igazi büntetés az elítélteknek, hanem az erőszak, nemi aberráltság és csicskáztatás, amit a börtönben kapnak.

Advertisement

A "Scared Straight" vagyis a kábé "Egyenes útra rémítés" fogalma egyébként nem egy ismeretlen dolog, 1978-ban készült egy Oscar-díjas dokumentumfilm is a dologról, amit a talán-magyar Peter Falk narrált. A filmben fegyházi elítéltek mesélnek az élményeikről és próbálnak lebeszélni mindenkit a bűnözésről.

Mielőtt még azzal vádolna meg bárki, hogy Bogdán Lászlót valami dilis bohócnak állítom be, egyáltalán nem erről van szó. Bogdán 2006 óta a település polgármestere, aki aktívan dolgozik azért, hogy a roma közösséget – ami a falu lakosságának felét teszi ki – foglalkoztassa és megváltoztassa a róluk kialakult képet. Polgármesterként folyamatosan fejlesztéseket és munkalehetőségeket keres, már másodjára választották a falu polgármesterének. Itt olvasható egy hosszú riport róla.

Advertisement

Fotó: Reader's Digest

Vélemény, hozzászólás?