Középkori rádiót találtunk. Naná, hogy magyar

Illustration for article titled Középkori rádiót találtunk. Naná, hogy magyar

Bár a Cink gyűjtőhelye a legkülönösebb és legeldugottabb szubkultúráknak, a középkorfanatikusok eddig méltánytalanul háttérbe szorultak. Mostanáig! Most ugyanis felfedeztük a CEU középkori rádióját!

Advertisement

Az adó a medievalradio.org címen érhető el, de időnként a Civilen is sugároznak. Természetesen zömmel zene van rajta, meg olykor beszélgetések angolul.

Ezt ugyan kicsit sajnálom, mert szívesen hallgatnék középkori híreket, időjárásjelentést, árfolyamállásokat, lottósorsolást, politikai kerekasztal-beszélgetéseket és körkapcsolásos sportközvetítéseket is. De azért így is marha jó.

Advertisement

A főszerkesztő, Kiss Tamás a napokban adott interjút a Medievalists középkori híroldalnak (mely naponta többször frissül, elképesztően izgalmas és önmagában megérne egy latin nyelvű misét).

Itt elmondta, hogy a céljuk az volt, hogy kicsit bővítsék az emeberek ismeretit a középkorral kapcsolatban, mely zömmel számítógépes játékokból származik és elsősorban varázslattal és fegyverzettel kapcsolatos.

Advertisement

A történészek nem savanyú emberek, amit nem csak a beszélgetős műsoruk címe mutat szépen (Past Perfect!), hanem az is, hogy kampányt indítottak egymillió lájkért, ami egyeseknél kiverte a biztosítékot, mivel, hogy ennyi követője a BBC-nek sincs, nemhogy nekik.

Mint elmondták, lehet hogy csak hosszú évtizedek alatt szedik össze, de hát ők történészek. Ennyi idő meg se kottyan nekik.

Vélemény, hozzászólás?