Kuktával öltek Bostonban

Mi az, amit aránylag biztosan lehet tudni a bostoni merényletről? A két bombából minimum az egyik, de jó eséllyel mindkettő fémszilánkokkal, csapágygolyókkal és lőporral megtöltött kukta volt.

Advertisement

Az alapján, hogy az üzletek kirakatai befelé robbantak, valószínűnek tűnik, hogy nem üzlethelyiségben, hanem valahol a járdán robbantották fel őket.

Bár kezdetben egyértelműen szemétkukába rejtett eszközöket emlegettek, ezt a vonalat mostanra ejteni látszanak a hatóságok. Fekete műanyagmaradványok alapján azt gyanítják, hogy fekete zsákba pakolva a járdán hagyhatták a csomagokat. A pakkok nehezek lehettek, így elképzelhető, hogy valakinek feltűnt a zsákokat cipelő merénylő. A sérülések jellege és helye alapján kezdettől úgy tűnt, a bombákat a talajszinten robbantották föl. Helyi idő szerint kedden délután a rendőrök olyan áramkörök maradványait találták meg, amik a detonátor alkatrészei lehettek. Arról egyelőre nem volt hír, hogy időzítették vagy távirányítással robbantották fel a két kuktát.

Advertisement

A három halálos áldozatból kettő nevét hozták eddig nyilvánosságra: az egyik a 29 éves Krystle Campbell, aki egy barátnőjét kísérte el, akinek a barátja indult a versenyen. A barátnő is súlyosan megsérült. A másik halott egy 8 éves kisfiú, Martin Richard, akinek az anyja is megsérült, a nővére pedig elvesztette az egyik lábát.

Nincs gyanúsított. A nyomozók eddig egy férfivel, egy 20 éves szaúdi származású diákkal foglalkoztak a legtöbbet, akit nem rendőr kapott el, hanem egy civil tepert le, mert úgy érezte, hogy gyanúsan viselkedik azzal, hogy menekül a robbanás helyszínéről. Az arab férfi büntetlen előéletű, együttműködő és semmivel sem gyanúsították meg eddig, a lakását viszont átkutatták.

Advertisement

Az iszlám fanatikus szál valószínűségét gyengíti, hogy eddig senki sem vállalta magára a merényletet.

A verseny hőse a 78 éves Bill Iffrig. Ő az, aki a talán legismertebbé vált, Boston Globe-féle videón, illetve ezen a felvételen narancssárga ujjatlan felsőben és sötét nadrágban elesik a robbanás pillanatában, jó tíz méterre a céltól.

Advertisement

Míg a földön feküdt, a modellje lett a tragédiáról készült egyik legerősebb fotónak, amin a robbanás után körülbelül egy másodperccel az Iffrig körül álló rendőrök éppen előrántják a pisztolyukat, és akcióba lendülnek. íme a Boston Globe-os John Tlumacki felvétele:

Illustration for article titled Kuktával öltek Bostonban

Advertisement

Aztán felsegítették, begyalogolt a célba, majd megfordult, és elkocogott a szállodájába, hogy felhívja a családját, hogy jól van.

A legtöbbet viszont a Tetőn Álló Fickóról beszélnek

Illustration for article titled Kuktával öltek Bostonban

Advertisement

aki természetesen azonnal összeesküvéselméletek és béna viccelődések középpontjába került.

Vélemény, hozzászólás?