Még a lakáj- és a mérsékelt jobboldali média sem szereti Matolcsy Györgyöt

Szinte bárkivel beszél az ember a Fidesz vezetéséből vagy háttéremberei közül Matolcsyról, ha nem készülnek jegyzetek, mindenki szinte azonnal szidalmazni kezdi. Még azok is szapulják, akik feltétel nélkül elfogadják Orbán Viktor vezető szerepét. Ugyanez tapasztalható a jobboldali sajtóban is. Körülnéztem, hogyan reagáltak a legfontosabb seggnyalók, illetve normális, de jobbos sajtótermékek Orbán Viktor péntek reggeli bejelentésére, amire ráadásul számítani lehetett, így bárki előre betárazhatott cikkekből. Az eredmény: nem találtam egyetlen egy darab olyan írást sem, ami Matolcsy Györgyöt dicsérte volna.

Sőt. A téma láthatólag annyira kellemetlen volt a lapoknak, hogy az esemény súlyához képest egyesek kifejezetten alulkezelték, hogy ne tűnjön fel, hogy nincsen egy darab magasztaló véleménycikk sem.

Advertisement

A Nemzet fő anyaga egy teljesen hírcikk-szerű, száraz, tárgyilagos hírcikk. Van aztán egy erős címmel indító, de belül már közel sem olyan forró anyaguk, a Beintett a forint a kényszeres huhogóknak, arról, hogy hiába huhogtak "egyes balliberális hírportálok", mégsem zuhant a forint árfolyama Matolcsy kinevezésére. A cikk a kétkedőket ugyan ócsárolja, de Matolcsy nem dicséri. Az Ezt hozhatja az új jegybankelnök című cikk lehetne az a címe alapján az, amiben személyesen Matolcsynak is örülnek. De mégsem ez történik. Ez valójában egy tök korrekt körkép arról, hogy milyen stratégia várható az új MNB-től, illetve hogy a világban milyen módszerekkel próbálkoznak más jegybankok. Matolcsy személyéről és képességeiről egy szó sem esik.

A Magyar Hírlap egészen meglepő módon egy 2 soros liddel bevezetett 3 soros hírben számol be Matolcsy jelöléséről, a többit a kommentelőkre bízza. És ezen kívül semmi. Se publicisztika, se további cikkek, semmi az égvilágon.

Advertisement

A Demokratában egy darab MTI-átvétel hír, azon kívül néma csend.

A Heti Válasz pár sorban zanzásítja az alap MTI-hírt. Címlapon tart ezen kívül egy Simor-kritizáló anyagot, ami nagyszabásúnak indul, aztán hamar vége lesz. Illetve házi szerzője, Matolcsy György legfrissebb írását.

Advertisement

A Hír Tv is hírszerű maradt.

Hát kábé ennyi, eszerint még ők se nyelték le könnyen ezt az unortodox békát.

Vélemény, hozzászólás?