Még nem működik a szamárfelvonó a Jakabszálláson EU-pénzből épített mini Himaláján

Illustration for article titled Még nem működik a szamárfelvonó a Jakabszálláson EU-pénzből épített mini Himaláján

Bár a decemberi megnyitóról is jelentek meg cikkek, valósággal sokkolta az online világot a turizmusonline.hu-n frissen megjelent írás arról, hogy az EU és a magyar állam 37 millió 380 ezer forintos támogatásával a Himalája alakját formázó szánkózódomb épült az Alföldön. Az Alföld legnagyobb szánkódombja ráadásul, bár a mezőny ebben a versenyszámban nem gigantikus. A cikk állati erővel működő felvonóról beszélt, részletek emlegetése nélkül, így már a mondat közepén izzotta a kezemben az érintőképernyő.

Advertisement

Kiderült, hogy nem maradtunk le semmiről. Az Alföld hóviszonyai miatt a nyitás óta csak egyszer volt akkora hó, hogy egyáltalán ki lehessen próbálni a 125 méter hosszú, 17 széles és legmagasabb pontján 8,8 méteres homokhimaláját – mesélte Kecskeméti Anikó ügyvezető. 

Az állati felvonót pedig élesben még sosem próbálták ki, de amint elég vastag lesz a hó, belevágnak. Az eszköz a telefonos leírás alapján a világ egyik legdurvább cukisággépe lehet: 10 szamár és 2 póni mozgatja folyamatosan a kötelet, amibe bele lehet kapaszkodni. 2 szamár is erős túlzás, tizet el se tudok képzelni. 

Advertisement

Illustration for article titled Még nem működik a szamárfelvonó a Jakabszálláson EU-pénzből épített mini Himaláján

A Magyarkert, ahol a bizarr domb domborul, eleve varázsgombás hanguatú hely, hiszen egy 93 ezer négyzetméteres, Magyarország alakú domborzati térképről van szó.

Advertisement

Nekem tavaszra magánjellegű okokból úgyis kell vennem kért szamárcsikót, úgyhogy lehet, élőben is megnézem a szamárfelvonót.

Vélemény, hozzászólás?