Megnyílt Kínában a világ legnagyobb épülete, de sajnos ronda

Illustration for article titled Megnyílt Kínában a világ legnagyobb épülete, de sajnos ronda

Ennél ember nem épített nagyobb hasznos alapterületű épületet: 1,7 millió négyzetméteres, vagyis például 340 focipálya férne el benne, sőt még a legendásan nagy Pentagonból is be lehetne nyomorgatni hármat. De a legijesztőbb, hogy jó egy év alatt felépítették.

Advertisement

A 14 milliós szecsuáni Csengduban nyitott meg az unalmas nevű New Century Global Center. Ázsiában kutyaólaknak adnak ennél vadabb neveket, pedig a New Century tényleg nem kutyaól az 500 szor 400 méteres alapterületével, meg a 18 emeletével és a 100 méteres magasságával. Van benne nagy IMAX-mozi, aztán boltok, éttermek, irodák, szállodák, egyetem, metrómegálló, korcsolyapálya, kalózhajó, egy mediterrán műfalu, és a lényeg, egy hatalmas műtengerpart homokkal és hullámokkal és gigantikus LED-fallal, amin élethű LED-naplementét lehet nézni.

Advertisement

Nagyszerű belegondolni, hogy ha ezt a randa épületet felvágnánk egy hatalmas ollóval és kiteregetnénk, akkor a teljes alapterülete majdnem akkora lenne, mint Monacóé, és háromszor akkora, mint a Vatikán.

Belülről viszont pazar a New Century, olyan, mint egy gigantikus parndorfi Csodafalu.

Vélemény, hozzászólás?