​Mi jár ma egy embernek, aki a rendőrséghez fordul?

A végzésben foglalt felszólítást megfogadom, tartózkodni fogok a szabálysértéstől! – ígéri Balanyi Zsolt, aki különös kapcsolatba került egy toyotás ügyvédnővel és a rendőrséggel.

Advertisement

A történet a II. kerületben, az Erőd utcában történt. Íme, a sztori, ahogyan azt az olvasó saját kezűleg megfogalmazta:

"Tavaly egy nap az autómon egy névjegy volt és egy üzenet, hogy beletolattam a mögöttem parkoló autójába, és vegyem fel vele a kapcsolatot. Mivel nem ültem autóban aznap én és a nejem sem, felhívtuk, és elmondtuk, hogy nem mi nyomtuk be a rendszámot. Az ügyvéd hölgy erre emelkedett hangon megjegyezte, hogy kíváncsi, mit fog szólni ehhez a rendőrség.

Advertisement

Mi nem szerettünk volna ebből hercehurcát, ezért bementünk a rendőrségre megkérdezni, mivel lehet ilyenkor bizonyítani az ártatlanságunkat. A bejelentést felvevő hölgy azt mondta, hogy nem nekünk kell bizonyítani semmit, ha nem mi vagyunk a sértettek, de ha bejelentjük ezt, akkor nem eshet bajunk, mert jóhiszeműen járunk el. El is mondtuk az esetet, megmutattuk a névjegykártyát és az üzenetet, majd aláírtam a bejelentést, amiben elmondtuk, hogy nem mi voltunk. Az autót is lefényképeztette velünk a hölgy, és elküldtük a rendőrség email címére.

Pár hónap után jött egy levél, hogy eljárás alá vontak, és menjek be vallomást tenni. Ekkor már nevetségesnek tűnt, de még nem tragikusnak. Bementem és az eljáró rendőrtiszt hölgynek is előadtam az egészet, azzal a megjegyzéssel, hogy nem értem, miért lett ebből ügy… A válasz az volt, hogy érkezett egy bejelentés, és neki ezt ki kell vizsgálnia! Azt mondta, hogy behívja az ügyvéd hölgyet is, és őt is meghallgatja.

Advertisement

Ez meg is történt minden bizonnyal, ahol ő is előadta az ő verzióját.

A múlt héten kaptam egy határozatot a rendőrségtől, amiben figyelmeztetésben részesítenek közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt. Az indoklás szerint nem húztam be a kézifékem, és egy másik autó nekilökte az enyémet az ügyvéd hölgy autójának. Azzal követtem a szabálysértést, hogy nem húztam be a kéziféket.

Advertisement

Ezt a történetet az ügyvédnő adta elő – ez benne is van az indoklásban – és ez alapján állapította meg a rendőrnő, hogy én ezt el is követtem. Mindenféle bizonyíték nélkül… Egy olyan utcában, amelyik menetirány szerint lejt, azaz ha nem húzom be a kéziféket, nekigurulok az előttem állónak, majd amikor az eláll, akkor a következőnek…

Abszurdnak tartom, hogy 2014-ben egy rendőrnek tollba mondják az indoklást, és minden bizonyíték nélkül állapítson meg szabálysértést.

Advertisement

Remélem megér egy cikket, hogy mi jár ma egy embernek, aki az ártatlansága védelmében a rendőrséghez fordul."

Balanyi Zsolt jelezte még, hogy ezentúl attól is tartózkodni fog, hogy rendőröktől tanácsot kérjen és megbízzon bennük. Fellebbezni viszont nem fog, mert ennyi mizéria pont elég volt neki. Ez van, nem végződhet minden történet happy enddel.

Advertisement

Illustration for article titled ​Mi jár ma egy embernek, aki a rendőrséghez fordul?

Illustration for article titled ​Mi jár ma egy embernek, aki a rendőrséghez fordul?

Advertisement

Illustration for article titled ​Mi jár ma egy embernek, aki a rendőrséghez fordul?

Vélemény, hozzászólás?