Mindszent és Csongrád között beltiltották a pecát és a halászatot

Nem hittem volna, hogy valaha ünnepelni fogok egy kormányhivatalt, de a Csongrád Megyei Kormányhivatal Fölművelésügyi Igazgatósága még azt is megérdemli, hogy kiírjam a teljes ronda nevét. Ők voltak azok, akik észlelve a Tisza tartósan magas vízállását, teljes halfogási tilalmat rendeltek el a Tisza egy jókora

Illustration for article titled Mindszent és Csongrád között beltiltották a pecát és a halászatot

Nem hittem volna, hogy valaha ünnepelni fogok egy kormányhivatalt, de a Csongrád Megyei Kormányhivatal Fölművelésügyi Igazgatósága még azt is megérdemli, hogy kiírjam a teljes ronda nevét. Ők voltak azok, akik észlelve a Tisza tartósan magas vízállását, teljes halfogási tilalmat rendeltek el a Tisza egy jókora szakaszán, plusz a Körösön a torkolat feletti 12 kilométeren.

Advertisement

A tilalom nemcsak maguka a folyókra, hanem a teljes elárasztott területre vonatkozik.

A dolog lényege, hogy egy folyóban a halak jellemzően nem a mederben, hanem árvízkor az ártérben szaporodnak. A part közelébe épített gátak és a szabályozott folyók gyors lefolyása miatt viszont ritka alkalom, ha a víz manapság tartósan kint tud maradni, így a folyókban kevés a hal. Amikor mégis kint marad a víz, és végre jöhetne egy jó ívás, akkor tudnak aránytalanul nagy kárt okozni a halászok. Ő ismerik a víz útját, azokat a járatokat, ahol a halak a meder ás az ártér között közlekednek. Néhány jól elhelyezett hálóval egy sok kilométeres folyószakasz teljes ívó halállományát ki tudják így pusztítani. Ezeket az átjárókat, holtágbejáratokat a törvény szerint tilos lenne teljes szélességben elrekeszteni, de a halászok, ha megtehetik, mindig megszegik ezt a törvényt. És mindig megtehetik. Vagyis megtehették eddig, ha ugyanis teljes halfogási tilalom van, akkor már önmagában azért elkaphatóak, ha kimennek a vízre, ami eggyel jobban ellenőrizhető, mint az, hogy mit művelnek az elárasztott dzsindzsásban. A horgászok is csalnak, ha tudnak, de az ő eszközeik hála istennek nem alkalmasak ilyen tömeges puszításra.

Advertisement

A halfogási tilalom visszavonásig érvényes, ami, ha a vízállás tényleg tartósan magas marad, gondolom nyár elejét jelenti. Az ivarérett példányok addigra bármely fajból rég leívtak, így biztosítva lehet egy szokatlanul bőséges éves szaporulat. Annak a horgásznak persze szopó, akinek pont Mindszent és Csongrád között van letéve csónakja, de pár hét nempeca nem nagy ár rengeteg ivadékért.

[via benyus]

Vélemény, hozzászólás?