Napi cukiság: Jávai langurkölyök született Budapesten

Illustration for article titled Napi cukiság: Jávai langurkölyök született Budapesten

Szily "Majomgyűlölő" László éppen kiugrott ebédelni, úgyhogy kihasználnám ezt a kis időt arra, hogy kitegyek egy majomképet, ráadásul nem is akármilyet, a Budapesti Állatkertben nemrég született meg egy jávai langurkölyök, aminek olyan vicces színe van, mintha filctollal húzták volna ki a szőrét, közben meg az arca olyan, mint azokon a vicces kubai képeken, amiken öregasszonyok szivaroznak.

Advertisement

Én most először hallottam olyanról, hogy langur, szerencsére az állatkert kisegít:

A jávai langur (Trachypithecus auratus) egy Délkelet-Ázsiában honos majomfaj, amely nemcsak a természetben számít veszélyeztetettnek, hanem állatkertekben is nagyon ritkán látható. Magyarországon például kizárólag a fővárosi intézményben tartanak ilyen állatokat.

A jávai langur a cerkófmajmok családjába, azon belül az úgynevezett karcsúmajmok közé tartozó állatfaj. Elterjedési területe Délkelet-Ázsiára, közelebbről néhány Indonéziához tartozó szigetre, elsősorban Jávára, Balira és Lombokra korlátozódik. Nappal aktív, kisebb csoportokban élő állat, melynek étlapján szinte kizárólag növényi eredetű táplálékok, levelek, gyümölcsök, rügyek és hajtások szerepelnek. A nőstények hét hónapos vemhesség után hozzák világra utódjukat. Néha előfordul ikerellés is, de az esetek többségében egy-egy elléskor csak egyetlen utód jön a világra. A fiatalok 3-4 évesen válnak ivaréretté, és akár húsz évig is élhetnek. A jávai langur veszélyeztetett fajnak számít. Európában alig két tucat állatkertben mutatják be, Magyarországon egyedül a Fővárosi Állat- és Növénykertben élnek ilyen állatok.

Advertisement

Illustration for article titled Napi cukiság: Jávai langurkölyök született Budapesten

Az állatnak egyelőre nincsen neve, de én már azt is imádom, hogy a képen látható anyját Negrónak hívják.

Advertisement

Fotók: Bagosi Zoltán

Vélemény, hozzászólás?