Ne húzz ujjat a tarvarjúfiókákkal!

Illustration for article titled Ne húzz ujjat a tarvarjúfiókákkal!

Nem, nem támadtak meg senkit, csak legalább olyan szigorúan néznek ki, mint a Slipknot tagjai. Tudjátok, az az a varacskolós zenekar, amiben mindenkin hülye maszk van.

Advertisement

Még június elején születtek a Fővárosi Állatkertben tarvarjúfiókák, csak olyan picik voltak, hogy alig lehetett őket észrevenni. A tarvarjúk amúgy sem úgy néznek ki, mint az igazi partiállatok, szürkék, feketék, és hatalmasra nőtt bundesliga-tollazatuk van a fejük hátulján. Ahogy a nevük is mutatja, a fejük búbja teljesen kopasz. Egyébként semmi köze nincsen a tarvarjúnak a varjúhoz, valami szemét rasszista ornitológus nevezhette így a fekete tollazatuk miatt, igazából az ibiszekhez sokkal közelebb állnak rokonságban.

Egy kis háttér a madarakról:

A tarvarjú egykor Európában, így az Alpok mentén és más hegyvidéki területeken, sőt – Herman Ottó véleménye szerint – a történelmi Magyarország egyes vidékein is őshonos volt. A neves reneszánsz természettudós, Konrad Gesner híres állattani munkájában is szerepelt ez az állatfaj. A 16. és a 17. században viszont fokozatosan kipusztult Európából, ezért a természettudósok egy időben azt gondolták, hogy Gesner könyvében ez a madár kitalált állatfajként kapott helyet. Később aztán a zoológusok újra felfedezték a tarvarjakat, de ekkor már csak Északnyugat-Afrikában és Kis-Ázsiában, illetve a Közel-Keleten fordultak elő. Azóta a vadon élő állomány nagysága tovább csökkent, így jelenleg csak mintegy ötszáz tarvarjú él vadon. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) kritikusan veszélyeztetett állatfajként tartja számon a tarvarjakat.

Advertisement

Fotó: Bagosi Zoltán

Vélemény, hozzászólás?