Nem lesz állami pénz a Sólyom légitársaságban, volt NBH-s viszont igen

Illustration for article titled Nem lesz állami pénz a Sólyom légitársaságban, volt NBH-s viszont igen

Őrült izgalmasnak ígérkezik a külföldieknek kimondhatatlan nevű új légitársaság. Van benne kémelhárító, meg konyak- és bárányhúskereskedő, a pénzes partner pedig Abu Dzabiból jöhet.

Advertisement

Nem lesz semmilyen állami pénz a Sólyomban – nyilatkozta a Népszavának Vágó József, a titokzatos új magyar légitárság három tulajdonosának egyike. Az üzletember továbbra is azt mondja, közel-keleti tőkéből beszerzett hat géppel indulnak majd el augusztusban. Nem cáfolta azt a kombinációt, hogy a szerb állami légitárságot épp privatizáló, Egyesült Arab Emírségek-beli Etihad lehet a befektető.

Egyelőre azonban három magyar a tulajdonos, akik közül a sajtóval kapcsolatot tartó Vágó tűnik első blikkre a legizgalmasabbnak.

Advertisement

Vágó a Szovjetunióban tanult katonai pilótának. Jól kicentizte, mert a Birodalom felbomlása előtt nem sokkal, 1990-ben végzett Krasznodarban. Hét évvel később szerzett még egy diplomát, méghozzá a nemzetbiztonsági vezetői szakirányon a Nemzetvédelmi Egyetemen. Gyakorlata ekkor már bőven lehetett, mert egybehangzó sajtóhírek szerint 90 után NBH-s lett mint a Ferihegyi reptér titkosszolgálati parancsnoka. Ezután nevezték ki a Nemzeti Közlekedési Hatóság légi közlekedési igazgatójának. Innen 2010-ben azért függesztették fel, mert ő engedte be a katonai vezetés tudta nélkül az izraeli felderítő gépeket a magyar légtérbe, amit jobboldali pletykák szerint Gyurcsány miniszterelnök szivárogtatott ki, hogy ezzel gyengítse nagy pártbeli ellenfelét, Szekeres honvédelmi minisztert. Egy Magyar Hírlapos cikk Gyurcsány anyósa, Apró Piroska emberének nevezi, de a sejtetést semmi többel nem támasztják alá.

Lucsik János ügyvéd, közbeszerzési tanácsadó és üzletember, sok más mellett ő az örmény Ararat konyak magyarországi forgalmazója.

Advertisement

Hurtyák Róbert András egyik hazai cége muszlim országokba exportál halal vágású bárányhúst, de Szerbiában már eddig is volt légügyi cége, az Újvidéken működő, Balkan Air Services d.o.o.

A három bátor befektetőnek a 9 tagból álló Sólyom-hálózaton kívül is van közös cége, a talányos nevű FÉSZEK Első Magyar Letelepedési Tanácsadó és Szolgáltató Kft. Egyelőre nem tudni, kit és hol akarnak szakszerűen letelepíteni.

Advertisement

És tudjátok, hogy néz ki az új magyar légitársaság széháza Cegléden? Hát így:

Illustration for article titled Nem lesz állami pénz a Sólyom légitársaságban, volt NBH-s viszont igen

Vélemény, hozzászólás?