Nemcsak Budapesten szenyóznak a hajléktalanokkal

Illustration for article titled Nemcsak Budapesten szenyóznak a hajléktalanokkal

Itt a Cinken is teljesen értetlenül álltunk a budapesti közterületesek ötlete előtt, hogy belvárosi aluljárók falait különböző kamutáblákkal és kordonokkal kerítik el, egyértelműen azért, hogy a hajléktalanok ne tudjanak odafeküdni. Igazi magyar vendéglátós megoldás volt egy olyan problémára, amire más helyeken akciócsoportokat állítanak fel, mentálhigiénés szakemberekkel egyeztetetnek és forrásokat csoportosítanak át. Vagy pedig rákapcsolnak a gecizésre, mint ebben a négy külföldi esetben:

Illustration for article titled Nemcsak Budapesten szenyóznak a hajléktalanokkal

Advertisement
  • Philadelphia polgármestere tavaly hozott egy rendelkezést, miszerint tilos nyilvános helyeket ételt adni a hajléktalanoknak. Michael Nutter szerint csak az volt ezzel a cél, hogy a fedél nélkülieket betereljék a szabadból zárt helyekre, ahol kaphatnának egészségügyi ellátást, a kritikusok viszont azt hozták fel ellene, hogy az egész arról szólt: takarodjanak el a város látványosságaitól. Mivel az etetést nem úgy kell elképzelni, hogy a járókelők galambokat szórtak addig is a hajléktalanok elé, rengeteg egyházi szervezet is tiltakozott, mondván hogy mostantól tilos lesz nekik is ételt osztani. Még mielőtt a rendelkezést sikerült volna 2012 júniusában bevezetni, egy helyi bíró megvétóztaazzal az indokkal, hogy a különböző ételosztó szervezetek a közérdeket szolgálják. (kép: New York Times)

Illustration for article titled Nemcsak Budapesten szenyóznak a hajléktalanokkal

Advertisement
  • A San Francisco-i Bill Graham auditórium vezetőségének egész egyszerűen elege lett abból, hogy minden este 20-40 hajléktalan fekszik az épület körül, ezért zárástól nyitásig iTuneson megvett ipari zajokat bömböltettek az utcára irányított hangszórókon. Volt olyan hajléktalan, aki azt hitte, hogy az épület riasztója indult be. A környékbeliek folyamatosan panaszkodtak az ott csövelő emberekre, az SFGate szerint volt egy egy, akire tavalyig összesen 6100 panasz érkezett. Az auditóriumot egyébként az Another Planet koncertszervező-brigád üzemelteti, akik most februárra például egy ötnapos Swedish House Maffia koncertsorozatot papíroztak le a Bill Grahambe. A szomorú az egészben az, hogy az auditóriumot negyedévente arra használják, hogy különböző ingyenes egészségügy vizsgálatokat és segítséget nyújtsanak a rászoruló fedél nélkülieknek. (kép: Flickr)

Illustration for article titled Nemcsak Budapesten szenyóznak a hajléktalanokkal

Advertisement
  • Guangzhou és Shenzen tartományok állítólag azzal próbáltak beolvasni Kína csöveseinek, hogy a nagyon népszerű aluljáról alá kis betongúlákat öntöttek, amik ellehetetlenítik az ottalvást. Vagy legalábbis nagyon vastag matrac kell hozzá. A ChinaSmack szerint ott is ismerős sumákolás megy, ugyanis egyértelműen nem azért tették oda ezeket a kis piramisokat, hogy a szabadkőműveseket figyelmeztessék, a helyi hatóságok azonban mindent tagadnak. Na persze. (kép: ChinaSmack)

Illustration for article titled Nemcsak Budapesten szenyóznak a hajléktalanokkal

Advertisement
  • A floridai Clearwaterben megelégelték, hogy a csövesek használják a nyilvános vécéket az egyik parkban, úgyhogy behegesztették őket, végülis inkábbb senki se használja a fülkéket, mint hogy ők is. A hegesztés mellett leszedték a csapokat is, hogy ne tudjanak tisztálkodni, és a konnektorokat is megszüntették, mert oda jártak tölteni a telefonjaikat. Ezzel mind az a baj, hogy az adófizető állampolgárok is szeretnék használni ezeket a szolgáltatásokat, amiktől sikerült mindenkit teljesen elvágni. Clearwaterben a hegesztés volt a jéghegy csúcsa, előtte hoztak olyan rendelkezéseket is, miszerint az üldögélés a járdán és a nyilvános helyen alvás maximum 500 dollárral és 60 nap elzárással büntetendő. (kép: Daily Mail)

Vélemény, hozzászólás?