Rekordösszegért adták el a Picasso-képet, amibe az előző tulajdonosa belekönyökölt

Illustration for article titled Rekordösszegért adták el a Picasso-képet, amibe az előző tulajdonosa belekönyökölt

Steven A. Cohen leforgathatta volna a Nagy Sándor, a hódítót abból a pénzből, amit ráköltött Picasso Álom című festményére. Amit ráadásul a volt tulajdonos könyökkel kilyukasztott még 2006-ban.

Advertisement

A kép előző tulajdonosa az ugyancsak milliárdos Steve Wynn volt. Akinek egyébként egy betegség miatt gondjai vannak a periférikus látásával, ezért 2006-ban egy buliban nemes egyszerűséggel belekönyökölt és egy kábé 15 centis részen átszakította. Mindez egy nappal azután történt, hogy Wynn odaígérte a képen Cohennek. Az üzlet egészen tegnapig húzódott, amikor is Cohen megvette a festményt 155 millió dollárért, a legnagyobb összegért, amit valaha amerikai műgyűjtő műtárgyért kiadott. Itt egy kép Wynnről és a feleségéről.

Illustration for article titled Rekordösszegért adták el a Picasso-képet, amibe az előző tulajdonosa belekönyökölt

Advertisement

A kép javítása nagyjából 90 ezer dollárba került. Én arra lennék kíváncsi, hogy ki volt az a szaki, aki nekiállt összesteppelni egy Picasso-képet, de sajnos erről nem ír semmit a Guardian. Arról viszont igen, hogy Cohen akkora gyűjtő, hogy tavaly 8 millió dollárért megvette Damien Hirst gyönyörű című The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living alkotását, ami egyébként egy hatalmas akváriumban úszó, preparált cápa.

A hedge fund-igazgató Cohen cége jelenleg vizsgálat alatt van bennfentes kereskedelem miatt. A SAC Capital múlt hónapban rekordösszegű, 616 millió dolláros összeget fizetett, hogy peren kívül megállapodjon két különböző ügyben is. Ez volt a legnagyobb peren kívüli megállapodás, amit valaha bennfentes kereskedelemben ügyében kötöttek.

Vélemény, hozzászólás?