Szovjet hóturbina segíti a Tortyogónál elakadt kocsikat – a hóhelyzet 51 éve

Illustration for article titled Szovjet hóturbina segíti a Tortyogónál elakadt kocsikat - a hóhelyzet 51 éve

Ha valaki esetleg az elmúlt hatvan évre fogná a globális felmelegedést, annak itt van ez a Dunántúli napló 1962. március 17-éről, amit a bama.hu ásott elő és amiben félelmetes hasonló dolgokról írnak, mint mostanában. Igaz, nem percről percre, bár még nem hiszem, hogy lett volna olyan percről percre amiben ilyen tökéletes mondatokat írnak, hogy:

Tegnap délelőtt a Tortyogó közelében tíz személy- és tehergépkocsi elakadt, ZIL-típusú szovjet hóturbinával siettek a segítségükre, mely a felgyülemlett hótorlaszokat 60-80 méterre fújja el a csövén.

Advertisement

Egyébként 51 éve még mínusz 8 fok is volt a hó mellé, ami délután sem emelkedett feljebb mnusz 6 foknál. Az úthelyzet pedig ilyen volt:

A Közúti Igazgatóság tájékoztatása szerint a megye útjait sok helyen 70-150 centiméteres torlaszok borítják. A hóakadályok miatt járhatatlanná vált a Dombóvár-Mágocs-Egyházaskozár, a Mágocs-Mekényes, Szentlászló-Szigetvár, Somogyapáti-Somogyhatvan, Mohács-Pécsvárad, Bóly-Nagynyárád, Zengővárkony-Somberek közötti utak. Mivel a szél csak a koradélután állt el, az eltakarítási munkákhoz csak akkor tudtak hozzákezdeni.

Vélemény, hozzászólás?