Uj Péter a Borsonline címlapján a hólével

Illustration for article titled Uj Péter a Borsonline címlapján a hólével

El sem hittem amikor reggel kinyitottam a szemeimet, és UP fémmel kivert füle, és sexi prémmel borított arcát láttam a Borsonline címlapján! Hóléből készített teát, és a Borsonline szerkesztői szerint ez elég érdekes téma lehet. Sőt, az egyik megkérdezett szakember két méteres férget is vizionált Uj Péterbe.

Advertisement

„Intenzívebb, mégis lágyabb íz” – írta internetes oldalán Uj Péter, aki szerint még a minőségi ásványvízből főzöttnél is jobb a hóból készített tea. A gasztronómiai szakíró a Borsnak elmondta, hétfőn Budaörs nyugati részén gyűjtötte be a frissen hullott havat, és valóban finom teát készített belőle.

– A keddi kísérletem azonban nem járt sikerrel, annak már fémes mellékíze volt. Hólét nem kortyolnék, de a hólevest lehet, hogy kipróbálom. Igaz, a hónak egy nagy baja van: nem túl helytakarékos. Egy kétliteres lábosba lapátolt adagból mindössze két deci víz lesz – fejtegette Uj.

Advertisement

Péter bátor, mert ez nem egészen biztonságos dolog!

Ám hiába a természet adta utánpótlás, dr. Nagy Sándor Alex, a Debreceni Egyetem Hidrobiológiai tanszékvezetője óvatosságra int: – Köztudott, hogy a hegymászók olykor kristályos csapadékból főznek teát, ám a magashegyi hó jóval tisztább a síkságon, pláne a városban találhatónál. Régen a falvakban összegyűjtötték az esővizet, ám nem étkezésre, hanem mosásra használták azt –magyarázza az egyetemi docens, akinek a felforralt hóhoz sincs bizalma.

Advertisement

– A forralás során számos szennyeződéstől meg lehet szabadulni, ám egészséget károsító anyagok azonban így is maradhatnak. Elég csak a koromra gondolni, ami télen, a tüzelésnek köszönhetően az átlagosnál nagyobb mértékben kerülhet a levegőbe, de ott a kipufogógázok által a levegőbe, és így a hóba kerülő ólom is.

Sőt egészen komoly egészségügyi veszélyt jelenthetnek a féregpeték is, melyek a hólével együtt az ember szervezetébe kerülve akár méteresre is kifejlődhetnek. De nem csak a hóval lehet baj, a jéggel is. Éppen ezért felelőtlenség, ha a szülő megengedi a gyerekeknek, hogy nyalókaként tekintsenek a jégcsapokra – figyelmeztet a táplálkozásszakértő.

Vélemény, hozzászólás?