Vizsgálat a HÖK-lista miatt, reagált az MSZP is

Illustration for article titled Vizsgálat a HÖK-lista miatt, reagált az MSZP is

Nehéz volt ma úgy kinyitni az internetet, hogy ne ütközzünk bele az atv.hu cikkébe, amiben arról a belső használatra szánt listáról írnak, ami az ELTE BTK gólyáit nagyon vicces mondatokkal jellemezte, besorolta őket pártszimpátiájuk alapján és mellékesen odakerült egy rublikába, hogy az illető zsidó vagy cigány-e. Meg főleg, hogy egy rendes néptáncos katolikus lány jó lesz-e Pistának vagy sem. Ahhoz képest, hogy ma délelőtt került ki a cikk, egészen délutánig kellett várni, hogy megérkezzenek a reakciók. Az internet már megint gyorsabb volt.

Advertisement

Az ELTE rektorhelyettese, Fábri György azonnal összerántott egy vizsgálóbizottságot, ami minél előbb nyilvánosságra fogja hozni az eredményeit. De addig is ezeket mondta:

 Az egyetemnek a törvény alapján és a szellemiségét tekintve is az a megkérdőjelezhetetlen álláspontja, hogy az ELTE-n a pártpolitikának nincs helye. Ehhez az egyetem rendkívül következetesen tartja magát

Advertisement

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság rettenetes blikkfanyelven írt közleménye arról, hogy mi a hivatalos véleményük az egészről:

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) állampolgári bejelentések alapján, valamint a sajtóból arról értesült, hogy az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzata éveken át listázta az új hallgatókat, világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján adatbázisba rendezve jellemezték őket. (…) a faji eredetre, a nemzetiséghez tartozásra, a politikai véleményre vagy pártállásra, a vallásos vagy más világnézeti meggyőződésre, az érdek-képviseleti szervezeti tagságra, a szexuális életre vonatkozó személyes adat, illetve az egészségi állapotra, a kóros szenvedélyre vonatkozó személyes adat, valamint a bűnügyi személyes adat különleges adatnak minősül (…) visszaélés személyes adattal vétsége törvényi tényállását is kimerítheti. A különleges személyes adatokkal való visszaélés ezen bűncselekmény minősített esete.

Advertisement

 Az ilyenekre páros lábbal ugró MSZP-től Török Zsolt szólalt meg:

 Az MSZP kéri, hogy a tisztánlátás érdekében az ELTE vezetése nyilatkozzon az ügyről, és tisztázza, léteznek-e ilyen listák. (…) Az MSZP szóvivője sürgette, hogy ha igaz a hír, az egyetem vezetése nyilatkozzon arról, indít-e vizsgálatot.

Advertisement

A HÖÖK diplomatikusan csendben marad:

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája nem kíván nyilatkozni, amíg az ELTE ki nem vizsgálta a hallgatók listázásával kapcsolatos ügyet – közölte Nagy Dávid elnök kedden az MTI kérdésére.

Advertisement

Izgatottan várjuk a többi reakciót! Hol marad a KDNP?

Vélemény, hozzászólás?