Zákonyi Botond a Sporthorgász új főszerkesztője

Illustration for article titled Zákonyi Botond a Sporthorgász új főszerkesztője

Bombahír a magyar horgászsajtó szerelmeseinek, hogy Petrenka Noémi otthagyta a Sikeres Sporthorgász főszerkesztői székét, átadva azt Zákonyi "A Legkorszerűbb IM-11-es Karbon" Botond szakírónak. A nem törzsolvasók kedvéért mondom, hogy réges-réges egy horgászlap létezett, a szövetség újságja, a Magyar Horgász, aztán a rendszerváltás után lett konkurenciája, a Sporthorgász. A lapot Petranka Noémi apja, Petrenka János alapította. A kettőt sokáig az különböztette meg, hogy utóbbinak fényesebb és vastagabb volt a borítója és sokkal nyíltabban töltötték meg PR-cikkekkel. A legklasszikusabb rovata Főző Péter horgászcikkgyártóé, aki hónapról hónapra rácsodálkozik arra, hogy a saját gyártmányaival milyen őrületesen sok halat lehet fogni. Na nem, mintha a "hivatalos" lapban tényfeltáró anyag követett volna kereskedelmileg nem motivált beszámolót. 

Advertisement

 Azóta lett egy rakás pecás magazin, de a két klasszikus máig a messze legnagyobb. 

 Ne legyünk azért igazságtalanok: a horgászsajtó a műfaj kitalálása után 2 évvel már azzal a problémával küzdött, hogy ugyanarról kell írni hónapról hónapra, a halfajták és módszerek száma véges, a vizekéről nem is beszélve. És ennek már jó pár évtizede. Annál, hogy minden számban ugyanazt olvassuk, még a PR-anyagok is jobbak, mert a garantált csodacsalik, mindent megakasztó botok és egyéb reklámozott termékek legalább változnak, míg a pinareszelő ugyanaz marad. (Ez nem spéci segédeszköz, hanem a vágó durbincs népi neve.) 

Advertisement

A magyar politikai élet kettéválásával vicces módon a pecás sajtó is a klasszikus törésvonal szerint oszlott meg, a Magyar Horgász lett a komcsi, a Sporthorgász meg a fideszes, de annyira, hogy képviselőjelölteket raktak címlapra és évekig volt Sporthorgász-Fidesz Kupa nevű horgászversenyük is. Legendás volt például a pecázás közben a néppel beszélgető Áder Jánosról szóló tóparti riport, éppen az új főszerkesztő klaviatúrájából. Aztán egy ideje megint nem foglalkoznak ilyesmivel. 

Zákonyi Botond a műfaj nagy veteránja, akit gördülékeny prózastílusa és számtalan pecás videója mellett talán azért választottak erre a posztra, mert ő aztán sosem titkolta el, hogy miből készült a botja és ki gyártotta a mindent vivő csalijait, de talán annyira sem, mint Főző Péter. Titkos szuperképessége, hogy övé a Maros utcai híres Maros söröző-étterem, ahol megállt az idő. 

Advertisement

Zákonyi kinevezésétől az égvilágon semiiféle változást nem várok, mert az internet a horgászmagazinokra a jelek szerint tényleg végső csapást mért, így azokat ideig-óráig is csak erőteljes termékelhelyezésekkel lehet életben tartani. 

Vélemény, hozzászólás?