A HVG hozza el nekünk Kusturica tábornokot

Emir Kusturica & The No Smoking Orchestrával nyit a Budapest Park május 1-jén. A plakátok szerint a HVG a koncert első számú médiapartnere.

Illustration for article titled A HVG hozza el nekünk Kusturica tábornokot

Advertisement

Ha van újság Magyarországon, ami kőkeményen antiputyinista napjainkban (nem egy van, tudom, mi sem eszünk az elnök úr tenyeréből, és még sokan mások sem), akkor a HVG biztosan az. Emir Kusturica viszont, ahogy ez már lenni szokott, másképpen látja a világot, mint a Nyugat és csatolt részei. Néhány napja ilyeneket mondott Szamarában: "Sajnos Ukrajna ugyanazon az úton jár, mint korábban Jugoszlávia. Ugyanaz a katasztrófa zajlik. Úgy vélem, Oroszország köteles megvédeni az oroszokat, akik Ukrajnában élnek." Hozzátette még, hogy turnéra indul Ukrajnába is, az ott élő oroszok támogatására.

Nincs ezzel persze semmi baj, semmi se legyen fekete-fehér, inkább csak érdekes a dolog, ezért írtam meg. (Én is nagyra becsülöm a muzulmánból pravoszlávvá lett filmes munkásságát, az Arizona Dream után sem utáltam meg, a könyvét is érdeklődéssel olvastam. Arról már nem is beszélve, hogy Bayer Zsolt például mekkorát bulizott tavaly a kommunista Manu Chao hangversenyén.)

Advertisement

A koncert, aminek egy részletét beemeltem, Kijevben volt tavaly, a város felszabadulásának 70. évfordulója alkalmából rendezték. Vagány, ahogy egymás mellett lengenek az ukrán és az orosz zászlók, békésen, barátságosan:

Vélemény, hozzászólás?