Az angolok ugyanúgy csalnak az iskolai beiratásnál, mint a magyarok. Te hogy csaltál?

Mindenütt egyforma rovatunk legfrissebb híre, hogy Nagy-Britanniában pont úgy csalnak a szülők, ha általános iskolai beiratásról van szó, mint Magyarországon: a Daily Mail egy rakás önkormányzat adatainak kikérése után azzal sokkolja az olvasókat, hogy az elmúlt öt évben 11-szeresése nőtt az ilyen trükkök miatti vizsgálatok száma. Maguk a trükkök pont ugyanazok, amiket minden öntudatos magyar szülő bevet: hamis bejelentkezés, az iskolának megfelelő vallás bekamuzása, nem létező testvérek vagy rokonok szerepeltetése.

A jelek szerint egyetlen különbség van, hogy ott előfordulnak hatékony ellenlépések, és évente százával vesztik el a helyüket a csellel bejutó gyerekek. 

Advertisement

A konkrét bűnlista felsorolásánál kiderül, hogy a britek hozzánk képest pudingok. Míg Magyarországon a tipikus szülő egyszerűen bejelentkezik egy ismerőséhez – nyitott szellemiségű ismerősöknél néha több család is lakik egy kétszobás lakásban -, a britek jellemzően rokonok címét használják fel vagy ténylegesen kivesznek egy ingatlant az adott körzetben, csak nem ott laknak valójában. 

Egyetlenegy alkalommal bíróságig jutott egy ilyen ügy, a 41 éves háromgyerekes londoni anyát, Mrinat Patelt 2009-ben fenyegette maxmum egy év börtön vagy 5000 font büntetés, de a vádat végül ejtették. Patel az anyja címét írta be lakóhelyének, azzal, hogy 14 éve ott él, mivel az pár sarokra volt egy olyan általánostól, ahová 400-an jelentkeztek 90 helyre. Az asszony a környezettanulmányra érkezőknek azonnal bevallotta, hogy nem is ott lakik.

Advertisement

A gyerek kinézett iskolába való beiratása eddig is a modern magyar apa előtt álló legkomolyabb vizsgafeladat volt. Ha élhetetlen vagyok, talán örökre elcsesztem szegénynek – gondoljuk évente sokezren, nem belegondolva, hogy milyen borzalmas szülői értekezleteket kell majd végigülnünk egy olyan helyen, ahol mindenki nagy lobbierejű köcsög. Az iskolák államosítása ebben is teljesen összezavarta a képet. Az igazgatók hatalma megtört, de talán nem párolgott el teljesen. Lehet, hogy a szeptemberben kezdő elsősök szülei százával tolonganak egy-egy szerencsétlen Klebeslberg Központos tankerületi igazgató ajtaja előtt? Boldoggá tenne, ha így lenne, méltó válasz az államosításra! 

A beiratás egyben a nők és férfiak közötti legnagyszabásúbb meccsek egyike a mai világban. Az anyák sokkal szívósabbak és elszántabbak, az apák viszont hímneműek, ami hála istennek azért sokat számít egy ilyen totál női közegben. 

Advertisement

Ha van jó saját beiratós sztorid, vagy ne adj isten egy barátoddal történt ilyesmi, írd meg válaszban! 

[via Daily Mail] http://www.dailymail.co.uk/news/article-2…

Vélemény, hozzászólás?