A Világ Legjobb Étterme, azaz a koppenhágai Noma, jelenleg Tokióban vendégművészkedik, ahol csavartak egyet az étterem egyik ikonikus fogásán, az élve felszolgált garnélán: kinyírták, aztán megszórták élő hangyákkal.
A Világ Legjobb Étterme, azaz a koppenhágai Noma, jelenleg Tokióban vendégművészkedik, ahol csavartak egyet az étterem egyik ikonikus fogásán, az élve felszolgált garnélán: kinyírták, aztán megszórták élő hangyákkal.
Mielőtt legyintenénk a saját végbélnyílásába – illetve hát faroktövisébe – révedt csúcsgasztronómia aktuális hülyeségén, a fogásnak természetesen megvan a maga logikája, ami ráadásul se nem aktuális, se nem hülyeség: a hangyák által védekezéskor kilövellt hangyasav citrusos ízt ad az ételnek. A Noma főszakácsa, René Redzepi évek óta használja a rovarokat fűszerként, eredetileg azért, mert kizárólag helyi alapanyagokat használó étterme földrajzi elhelyezkedése miatt nem használhatna citrusféléket, pedig a citrusfélék nagyon sok mindennek nagyon jót tesznek.
A tokiói Noma kóstolómenüje két személyre 149 500 jenbe (353 ezer forintba) kerül, ami persze sok pénz, de ahhoz képest, hogy a világ egyik legérdekesebb művészeti élményét kapjuk érte cserébe, tulajdonképpen nem drámai. Ennyit egy tévére is el lehet csapni, azon meg csak tévét lehet nézni. Szerencsére mindez elméleti kérdés: a Nomába még koppenhágai otthonában is lényegében lehetetlen bejutni, a tokiói hat hétre pedig tízezrek jelentkeztek.
Egyébként a garnélát régen teljesen élve hozták ki, a vendégnek kellett leharapnia a fejét, és elrágni a lényegében még élő testet, azóta valószínűleg túl sok hisztis gazdag jár már ide, mert udvariasan kinyírják a konyhában. A garnélát, nem a gazdagokat.
Hogy milyen egy étkezés a tokiói Nomában, arról a Businessweekben lehet olvasni.
Fotó: Kayoubi Desu