Járjon-e ingyen parkolóhely a helyi lakosoknak?

Elképesztő kivételezés vagy természetes emberi jog, hogy egy nagyvárosban a helyi lakosok ingyen vagy jelképes összegért parkolhatnak a lakóhelyük közelében? Természetes igény-e az autók kikergetése a városokból, vagy csak a szélsőséges bringások trollkodó felvetése? Létezik olyan egyáltalán, hogy a "parkolás piaci ára?"

Remek, szélsőséges állapontokat egyforma meggyőző erővel felvonultató vita alakult ki a Tumblren arról, hogy 10-25 ezer forintra kéne-e emelni a budapesti helyi lakosok parkolási díját. Remek, de teljesen követketetlen vita a Tumblr tulajdonságai miatt, hiszen azt nem beszélgetésre találták ki. A Kinját viszont igen, sőt éppen mától változott meg a kommentrendszer, így most élesben próbálhatod ki, átláthatóbbak lettek-e a threadek az új rendszerben. (A változásról nemsokára részltesebb posztban számolok be!)

Advertisement

Íme pár markáns vélemény a tumbleres vitafolyamból, hogy képben legyél. Ha elolvastad, válaszolj és mondj véleményt arról, hogy jogtalan kivételezés-e az olcsó parkolás helyieknek:

Javaslat: szinte minden utcában két oldalon lehet parkolni, a legjobb lenne, a legtöbbjén csak váltva lehetővé tenni a parkolást (egyik héten az egyik oldalon, következőn a másikon). Ezzel lennének végre olyan járdák is, ahol akár két ember is tud sétálni egymás mellett.

Tudom, hogy így is kevés a parkolóhely, ezek számát úgy lehetne növelni, hogy a helyi lakosoknak az ingyenes helyett kedvezményes parkolóbérleti díjat állapítanak meg (mondjuk félár).

Elképesztő, hogy a belvárosban még mindig jár az ingyen parkolóhely a helyieknek.

+++

Évi 1000 (ezer!) forintot fizetek azért, hogy ingyen parkolhassak a lakóhelyem közelében, az autómmal, amit kizárólag hétvégén használok. Akkor lehetett jól látni, hány ilyen autó van, amikor a hó leesett: a nem rendszeresen használt autókon ugye ott maradt a hó napokig-hetekig. Mindeközben parkolóhelyet találni brutális kín, körözök mint egy hülye, a 10-20 perces utat anyósoméktól-anyáméktól 5-10-20 perces parkolással fejelem meg, ami brutális környezetterhelés, hol, na hol? A lakóhelyem mellett baszki.

Havi 5-10.000 szerintem tök reális lenne a parkolásért, annyit én még simán kifizetnék, de talán már ritkítaná a hétvégi autókat.

Plusz legyen fizetős a parkolás hétvégén is, legyen végre behajtási díj és jöjjön be a Zipcar az országba.

+++

Minden egyes szavával. Az éves parkolás ára konkrétan nem fedezi az előállítás / adminisztráció / kiadás / nyilvántartás / leolvasás / stb költségeit. És ott ül rajta annyi ember, amennyit csak elképzelni lehet, a szomszéd lakásban a néni alig tud járni, de oda is be van jelentve autó parkolási engedélyért.

Eddig azt hangoztattam én is, hogy fizettessenek már többet velem is, de alaposabban belegondolva, az egészet nem is értem, miért JÁRNA nekem parkolóhely az egész hatodik kerületben (vagy eleve, bárhol), csak azért, mert itt lakom? Ne jöjjön senki azzal, hogy a kertes ház előtt is szabadon parkolhat a külvárosi, mert ott eleve nincs parkolási díj.

+++

azért tegyük fel, hogy léteznek olyan emberek, akik a belvárosban laknak, van autójuk, szükségük is van rá, és nem szarják a pénzt.

sztem nincs solyan hogy szukseguk van ra. az auto nem valo a varosba, plane a belvarosba. aki megis autozni meg parkolni akar ott, az fizesse meg ezt a luxust

az a baj a magyar autosokkal, hogy a kurvanagy magyar szegenysegben pont addigra sikerult mindenkinek osszeszedni nagy nehezen legalabb egy suzukit, mire a kocsi kurvara megszunt statuszszimbolum lenni. de mivel ezt nem kepesek feldolgozni, ezert gecinagy a pofajuk, hogy nekik minden jar, autopalyak a belvaroson at meg ingyen parkolohelyek

+++

Dehat mi az istenert ne vetnenek ki buntetoadot kulon arra, hogy az autosok bejojjenek a varosba? Miert alapveto emberi joguk ez nekik, mindenki mas rovasara?

Egyebkent miert trollkodas az, hogy elmesz a picsaba, ha az orrunk ala fustolsz es foglalod az uttestet es a jardat mindenki mas elol?

Sima onvedelem.

+++

hat a sulyadot hova fizetem, haver? (momentan en balatonfuredre, de momentan nekem van is vasarolt helyem egy melygarazsban, de ne gondold, hogy _ingyen_ van parkolohelyuk a helyieknek)

nem az ingyenen van a hangsuly, hanem azon hogy amig a piaci arnal akar egy forinttal is kevesebbet fizetsz, addig teljesen igazsagtalanul fizetteted meg a parkolasod az adofizetokkel.

(gyengebbeknek: ez akkoris igaz, ha rettentoen szukseged van ra mert haromgyerekes elvalt ovono vagy, aki a kulvarosban dolgozik, es szaz kilo szerszamot visz magaval munkaba mindennap)

A parkolóhelyek és díjak kérdésétől meg a fenti iróniájától elvonatkoztatva te is erős túlzásokba esel. Érdekel, hogy mit tartasz egyáltalán indokolt autóhasználatnak? Mert amiket írtál, az alapján az autópályák is kizárólag arra szolgálnának, hogy összekössék Soroksárt Kiskundorozsmával és Budaörsöt Gyirmóttal (és pl. egész Nyugat-Európa-külsővel), hiszen a belvárosokba egyáltalán nem való autó, indulási helytől és végcéltól függetlenül, és aki ott lakik, az maradjon a seggén, vagy járjon vonattal.

Vélemény, hozzászólás?