Meddig csökkensz, rezsi?

Az ipari felhasználású energia árát is csökkenteni szeretné a kormány, mondta Orbán Viktor az EU-csúcs után Brüsszelben. Hogy hogyan, azt a választások után fogja elmesélni.

Illustration for article titled Meddig csökkensz, rezsi?

Advertisement

Az MTI így idézi:

A háztartások és a közintézmények energiaköltségeinek csökkentésén túl a kormány a gazdaság egyéb szektoraira is ki akarja terjeszteni a rezsicsökkentést, az ipari felhasználású energia árát is csökkenteni szeretné – tudatta pénteken Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek tanácskozását követően. A miniszterelnök ismét megerősítette: álláspontja az, hogy a versenyképesség kulcsa a jövőben az energia ára lesz. Orbán Viktor közölte, hogy március 27-én adják majd át Szada közelében a Szlovákiát és Magyarországot összekötő földgázvezetéket, amely uniós támogatással valósult meg.

Advertisement

Van egy másik energiás hír, szintén friss:

Dmitrij Medvegyev kormányfő a 2010-es harkovi orosz-ukrán megállapodások felmondását javasolta a nemzetbiztonsági tanács ülésén. A megállapodásban Oroszország vállalta, hogy tíz évre mintegy 30 százalékkal csökkenti az Ukrajnának szállított gáz jelentős, előre meghatározott részének árát. Cserébe Kijev belegyezett, hogy az orosz Fekete-tengeri Flotta a jelenleg is hatályban lévő szerződés lejárta, 2017 után újabb 25 évig, vagyis 2042-ig a Krímben maradjon. Medvegyev azzal indokolta a javaslatot, hogy az alapján Ukrajna 11 milliárd dollárral tartozik Oroszországnak. Hozzátette, a tavaly 3 milliárd dollár értékben vásárolt eurókötvények formájában Kijevnek nyújtott hitelt és az ukrán állami gázcég 2 milliárd dolláros tartozását beleszámolva Ukrajna adóssága 16 milliárd dollárra rúg. Vlagyimir Putyin államfő egyetértett azzal, hogy Oroszországnak megvan az alapja a 16 milliárd visszakövetelésére, de arra adott utasítást, hogy a kormány "nem sietősen", de vitassa meg és elemezze a helyzetet, majd terjessze be elképzelését.

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?