Rengetegen szavaztak az afgán elnökválasztáson

Illustration for article titled Rengetegen szavaztak az afgán elnökválasztáson

Még a legveszélyesebb körzetekben is óriási sorok kígyóztak az urnáknál Afganisztánban, ahol helyi idő szerint délután 5 óráig lehetett szavazni az elnökválasztáson.

Advertisement

A részvételi arány egyelőre nagyon magasnak tűnik, annak ellenére, hogy a tálibok a választások megzavarásával és az első demokratikus választáson résztvevők megbüntetésével fenyegettek korábban. Egy héttel a választások előtt megtámadták például az afgán választási bizottság irodáját is.

A leköszönő elnök, Hamid Karzai is leadta a szavazatát. Az alkotmány szerint az új elnök megválasztása után kell visszalépnie a hatalomból. A Free and Fair Election Institution legutóbbi mérése szerint a részvételi arány valahol 75% környékén mozog. Több az urnáknál dolgozó állami alkalmazott elmondta, hogy bár több kollégájuk merénylet áldozata lett, ez nem állíthatja meg őket a munkában.

Advertisement

A választások tétje nemzetközi szinten is jelentős lehet. Hamid Karzai elnök korábban visszautasította egy amerikai-afgán biztonsági megállapodásnak az aláírását, azonban a választásokon vezető két jelölt egyike sem utasítja vissza azt. Afganisztán egy etnikailag erősen tagolt ország, a jelöltek viszont igyekeznek felülemelkedni ezeken a határokon.

A legfőbb kihívó, a pástu nemzetiségű volt pénzügyminiszter Ashraf Ghani alelnökjelöltje például üzbég, a tádzsik Abdullah Abdullah pedig hazara alelnökjelöltet választott.

Advertisement

Tényleg van, aki az életét kockáztatja azzal, hogy elmegy szavazni. Én meg a vasárnap délelőtti alvást teszem kockára. Inkább ott leszek.

[Kép: Getty/Shah Marai] [CNN]

Vélemény, hozzászólás?