100 000 000 forintra büntették a Magyar Éremkibocsátó Intézetet

Ezeken a hirdetéseken én is fennakadtam, sehogy sem értettem, miért tesz úgy egy állami intézmény, mintha egyúttal jósda és telebolt is lenne. Utána is akartam nézni, mi a fene ez az egész, de aztán elfelejtettem. Most látom, hogy mekkora átverés volt az egész tényleg.

Advertisement

Ezt írja az Index:

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft. megtévesztette a fogyasztókat, 100 000 000 forint büntetést kell fizetniük.

A vállalkozás 2012. november 1-jétől a különböző érméket népszerűsítő reklámstratégiáját teljes egészében a hivatalosság, az állami elismertség látszatára építette. Hirdetéseiben hangsúlyosan a „Magyar Éremkibocsátó Intézet" elnevezést alkalmazta, mellőzve a cégformára történő utalást. Ezenkívül számos olyan tartalmi és formai elemet is megjelenített hirdetéseiben, amelyek a hivatalosság látszatát erősítették, így például a direkt marketing küldeményeit, televíziós reklámjait közlemény megnevezéssel aposztrofálta, a nemzeti pénzverdék hivatalos forgalmazója megnevezést alkalmazta, a küldeményei borítékján piros-fehér-zöld, nemzeti színű bordűrt helyezett el, tv reklámjai a kereskedelmi reklámoktól teljes mértékben elütöttek, azokkal a hivatalos közleményeket próbálta imitálni.

Összességében ezzel azt a látszatot keltette, hogy a vállalkozásnak állami hivatalos háttere van, tevékenysége a közfeladatok ellátásához kapcsolódik.

Advertisement

És így tovább, és így tovább.

Mondjuk ha tényleg utánanézek, korábban is kiderülhetett volna, hogy mi az igazság, hiszen a Magyar Államkincstár, majd a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Pénzverő Zrt. sajtóközleményben határolódott el.

Advertisement

Az Éremkibocsátó egyébként fellebbez. Nem hiszem, hogy neki fogok drukkolni.

Vélemény, hozzászólás?